World Doctors Orchestra: peste 100 de doctori din 15 țări concertează în România pentru o cauză nobilă. Marty Restaurants susține inițiativa lor.

De 2 ori pe an, doctori și profesori reputați din întreaga lume renunță la halat și bisturiu și îmbracă fracul, papionul sau rochia de gală. Stetoscopul este înlocuit cu arcușul viorii, harpa sau contrabasul, iar operația se face la scenă deschisă, pe acordurile muzicii. Toate concertele World Doctors Orchestra au un scop caritabil, fie că sunt dedicate sprijinirii bolnavilor de HIV din Africa de Sud sau comemorării victimelor atentatelor teroriste de la World Trade Center. Anul acesta este rândul României să se bucure, în premieră mondială, de prezența Orchestrei, care va susține 3 concerte în Cluj-Napoca, Brașov și București, cu scopul de a sprijini înființarea primei rețele naționale de telemedicină în epilepsie.

World-Doctors-Orchestra

Epilepsia și provocările sale

Epilepsia nu face discriminări legate de naționalitate sau rasă, dar spre deosebire de alte țări, în România aceasta încă mai stă sub semnul stigmatului social. Despre epilepsie nu se vorbește, oamenii încearcă să o țină ascunsă cât de mult, de frica pierderii locului de muncă sau a permisului de conducere. În prezent nu se cunoaște un număr real al pacienților cu epilepsie la noi în țară. Avem doar estimările Organizației Mondiale a Sănătății (care variază de la 0,8% în țări dezvoltate la 4.3% în țări din Africa). Medici cu experiență din România aproximează cu responsabilitate la 400.000 de pacienți, dar lipsa unui registru național al pacienților cu epilepsie face aceste aprecieri foarte dificile.

O altă problemă cu care se confruntă pacienții cu epilepsie este accesul la tratament, limitat de concentrarea expertizei la nivelul câtorva centre, în special universitare. Oamenii abandonează vizita la cabinetele locale, în favoarea medicilor din marile centre universitare, fapt ce duce la crearea unui cerc vicios: medicii din periferie sunt mai izolați, mai puțin ajutați să se formeze. Mai mult decât atât, o dată boala diagnosticată și tratamentul prescris, foarte puțini pacienți revin la medic pentru monitorizarea ei.

Beneficiile unei rețele moderne de telemedicină în epilepsie

În sprijinul pacienților cu epilepsie vin Cluburile Lions Cluj-Napoca, împreună cu neurologul clujean Bogdan Florea, care și-au propus înființarea primei rețele naționale de telemedicină în epilepsie. Acest proiect s-a născut în 2013 cu dorința sinceră de a schimba calitatea vieții persoanelor cu epilepsie, prin facilitarea accesului la un diagnostic precis al formei de epilepsie de care suferă, a accesului la cel mai potrivit tratament și dozele corespunzătoare de medicație, cât mai aproape de locul în care trăiesc.

Înființarea rețelei naționale de telemedicină în epilepsie presupune dotarea cu aparatură video EEG (electroencefalogramă) a cabinetelor specializate pe diagnosticarea acestei boli, în toate oraşele cu peste 100 de mii de locuitori. Medicii și asistenții vor fi instruiți de experți internaționali și naționali în epilepsie, ajutați să se perfecționeze în diagnosticul, tratamentul și urmărirea pacienților epileptici. În practică, atunci când vor avea nelămuriri sau nevoie de o a doua sau o a treia opinie, vor putea apela la colegi mai experimentați din țară și din străinătate, prin intermediul rețelei de telemedicină.

Beneficiile rețelei de telemedicină sunt considerabile, poate cel mai important fiind o experiență bogată medicală disponibilă tuturor medicilor neurologi implicați în lupta împotriva epilepsiei. Al doilea avantaj este accesibilitatea pacienților la diagnostic corect și la o monitorizare corectă în timp a evoluției bolii. Foarte important este și faptul că medici cu mare experiență în epileptologie pot consulta – atât în momentul înregistrării EEG, dar și mai târziu după înregistrarea EEG din cabinetul de epileptologie – starea sănătății pacientului cu epilepsie.

Aici intervine rolul important al World Doctors Orchestra, ale cărei concerte caritabile din România au ca scop strângerea de fonduri pentru dotarea primelor cinci noduri ale rețelei naționale de telemedicină în epilepsie.

World Doctors Orchestra, doctorii sufletelor

World Doctors Orchestra este un ansamblu muzical din care astăzi fac parte în jur de o mie de medici, din peste 50 de țări de pe toate continentele. Orchestra s-a constituit în urmă cu 8 ani, când cardiologul berlinez Stefan Willich a pus bazele orchestrei având ca scop dorința de a aminti lumii că nici granițele, nici interesele politice sau economice nu ar trebui să limiteze accesul și dreptul la îngrijirea medicală.

De aceea, de două ori pe an, de fiecare dată în altă parte a lumii, doctorii muzicieni din World Doctors Orchestra se întâlnesc pentru a susține un concert în scop caritabil. Este pentru prima dată în istoria acestui proiect când World Doctors Orchestra susține trei concerte consecutive în aceeași țară, acestea desfășurându-se în Cluj-Napoca – 26 mai – Casa Universitarilor, Brașov – 27 mai – Biserica Neagră și București – 28 mai – Ateneul Român.

Efortul distinșilor medicii din World Doctors Orchestra trebuie apreciat cu atât mai mult cu cât deplasările lor și cheltuielile asociate acestora (instrumente, cazare și parțial de hrană) sunt suportate din fonduri proprii.

Sosirea va fi în Cluj-Napoca, duminică 22 mai, iar repetițiile se desfășoară pe secțiuni, în zilele de 23-26 mai. Repetițiile sunt de fapt și primele ocazii în care medicii se cunosc între ei și cântă împreună. Cu 6 luni înainte de fiecare concert, medicii primesc partiturile online și repetă singuri cât pot de bine. Adevăratul test se dă în momentul în care medicii ajung în țara gazdă și încep repetițiile de grup.

Tradiția WDO cere ca programul fiecărui concert să cuprindă o piesă autohtonă și una creată special pentru această ocazie. De compoziția în primă audiție responsabil este Șerban Nechifor, fiul lui Ermil Nechifor, fondatorul Orchestrei Medicilor din București.

Concertul din Cluj-Napoca are loc în data de 26 mai, la Casa Universitarilor, începând cu ora 19:00 și va fi transmis live prin satelit la Cinema Florin Piersic. Implică-te și tu în susținerea înființării primei rețele de telemedicină în epilepsie din România prin achiziția unui bilet la concert. Împreună putem îmbunătăți considerabil calitatea vieții pacienților cu epilepsie.

Mai multe detalii despre cauzele și tratamentul epilepsiei, modalitatea de susținere a înființării rețelei de telemedicină pentru epilepsie și concertul World Doctors Orchestra în România puteți găsi pe www.epilepsy.ro.