Uleiurile

Fie ca este vorba de savurosul ulei de masline, de uleiul de dovleac, mai auster, sau de cel de rapita, cu gust de nuca, toate acestea confera salatelor o aroma mai specifica si subliniaza gustul diferitelor ingrediente. Uleiurile inseamna un plus de sanatate: au un aport de acizi grasi nesaturati benefici sanatatii si stimuleaza actiunea vitaminelor solubile in grasimi. Pentru salate, se recomanda uleiurile presate la rece. Spre deosebire de uleiurile rafinate produse industrial, ele isi pastreaza o mare parte din compusi si din substantele aromatice.

Uleiul de dovleac

Verde-inchis la culoare si vascos; se foloseste preponderent pentru condimentare. Merge bine la salatele pe baza de frunze, de legume sau de boabe, precum si la carnea rosie.

Ulei de masline

Difera ca gust in functie de sortiment si origine. Uleiurile de buna calitate se folosesc exclusiv la salate si mancaruri reci, cele de calitate medie, la feluri care necesita incalzirea.

Ulei de rapita

Aroma de nuca a sortimentelor presate la rece iese cel mai bine in evidenta in salate, sosuri reci si marinate. Pentru preparare la foc se recomanda sortimente mai neutre. Bogat in acizi grasi polinesaturati, atat de valorosi pentru sanatate.

Ulei de susan

Se obtine prin presarea semintelor de susan prajite sau nu; cu gust mai mult sau mai putin pronuntat de susan. Cateva picaturi sunt suficiente pentru aromatizare; pentru salate sau sosuri reci se combina de preferinta cu un ulei neutru.

Ulei din samburi de strugure

Variaza ca gust de la usor amarui la aromat fructat. Se recomanda atat pentru salate, cat si pentru prepararea la foc. Bogat in acizi grasi, polinesaturati.

Ulei de nuca

Aroma sa fina de nuca merge de minune la salatele mai consistente; bogat in acizi grasi nesaturati.