Cuvinte bune de mâncat // De-ale gurii

motto: “Gatitul este un ritual liturgic. El repune în scena adevarul nostru primar, eterna noastra cautare dupa fericire”. Rubem Alves

Am citit undeva ca suntem ceea ce mâncam. Nu stiu daca e chiar asa, dar e o idee interesanta. Cel putin, ma face sa ma întreb daca mâncând porcarii nu cumva voi deveni într-o zi, ca si în poveste, purcel sau daca, mâncând aripi de pui nu as putea deveni, daca nu înger macar o oratanie colea.

Acest blog se ocupa de chestii “de-ale gurii”, de lumea celor pe care le mâncam, fie ele solide sau lichide, fierbinti sau reci, gustoase sau fade. Fie ele prin Caraibe sau la Cârlibaba. Vom vorbi deci de hrana care ne ajuta sa traim, de cea care ne face placere, de experiente culinare minunate, ridicole sau absurde. Împreuna vom explora, mai în gluma mai în serios, având  papilele gustative deschise, lumea si tot ce contine ea. Bun venit la masa, dragi prieteni. Luati de mâncati cuvinte!


COK

cumpar într-o zi un suc (cok, în ruseste). moldovenesc. de portocale! aici miroase a revolutie portocalie, îmi zic. de când cresc portocale în Moldova? that is the question. dar e dimineata, cok-ul e rece si-mi pica bine. si ce daca nu cresc portocale peste Prut? Chiar asa, oare cum ar fi sunat daca îndemnul istoric: Români, va ordon, treceti Prutul! ar fi sunat asa: Români, va ordon: treceti cu totii în livada de portocali!

produsul e savuros, dar nu atât prin sucul în sine cât mai mult prin texte. au moldovenii acest talent nativ, de a fi savurosi. iar în virtutea acestei savurosenii a lor, le ierti totul, inclusiv povestile incredibile de pe etichetele lor cu vinuri faimoase, dar cam proaste.

înainte de toate, pe sticla apare gravat în relief numele de ORHEI-VIT, ceea ce sugereaza ca viata însesi si-ar avea obârsia de undeva de pe la Orhei, cine stie ce fost colhoz astazi abandonat. în plus, sucul o fi vital fiindca banuiesti ca are vitamine, de unde si prescurtarea VIT. o eticheta micuta, alb-negru ne trimite la un distribuitor cu un nume la fel de misterios – ODA Concept Trading srl. asocierea termenului filozofic de concept cu cel de trading, care trimite la un fel de business obscur si îndoielnic asociat raketilor moldoveni e usor naucitoare. dar mai trag un gât sanatos din sticla cu gâtul larg si îmi dau seama ca pot sa-nghit la urma urmei si chestia asta. un lucru îmi ramâne totusi neclar: oare cui i-o fi destinata oda pe care o închina acest cok?

ei bine, aflam si asta în cele din urma. partea misto abia vine odata cu eticheta cea mare, încadrata frumos într-o rama aurita. o studiez ca pe un timbru rar, cu o atentie amestecata cu deliciu, plescaind fericit în racoarea diminetii. pe ea scrie ceva teribil de explicativ si fluent: VITA Orhei-Vit Premium Suc de Portocale fara zahar. latinismele se amesteca în acest suc mai ceva ca pulpa de fruct în zeama portocalie. care, între noi fie vorba, contine cu siguranta multa apa, zahar si normal – arome identic naturale de nuanta portocalie.

si asta ar fi cum ar fi, dar mai este eticheta finala, cea de pe spate, picatura ultima de portocale, poate unica, ce umple paharul. În sfârsit, aflam ce bem de fapt: Suc de portocale reconstituit nelimpezit. suna a descoperire arheologica, era cât pe ce sa ma înec de râs. iar mai jos cu litere mai mici ni se precizeaza: Fabricat din suc de portocale restabilit. râsul îmi cade în calcâie si redevin serios. Cad pe gânduri, ma las pe spate si ma uit în tavan de parca ar fi prima data în viata când vad un tavan.

Nu stiu de ce, dar brusc ma simt nu doar readus la viata si vitaminizat, ci si reconstituit, restabilit si mai ales, reabilitat. 3R. cât de taaare!

Voicu Bojan locuieste în Cluj, scrie, citeste si pe alocuri este fotograf freelancer. Publica articole în diverse reviste, printre care National Geographic si Esquire Romania, LensWork, US. Are o rubrica de fotografie în Nat Geo Traveler. Calatoreste, scrie, manânca, gateste si în general se simte bine pe lume. Nu are de gând sa emigreze nicaieri. Înoata, joaca tenis si împreuna cu cei doi baieti ai lui practica kendo. Printre altele, ilustreaza cu mare placere Restaurantul Marty Boulevard cu fotografii.  www.voicubojan.com sau www.diafragma9.ro