Susținem campania ”Donează sânge! Fii erou!”
O parte foarte importantă a activității noastre de zi cu zi este susținerea și implicarea în diverse cauze sociale în care credem cu tărie și care considerăm că pot crea un impact real în comunitate. Dorim să atragem atenția și să creștem gradul de conștientizare al unor campanii care se desfășoară la nivel local (și nu numai), în cadrul cărora oameni foarte pasionați și implicați își dedică timpul și energia producerii unori schimbări în bine. Până la urmă este vorba despre ”a acționa”, despre un gest mic pe care poate să îl facă fiecare dintre noi, gesturi care împreună pot mișca lucrurile și pot duce la atingerea obiectivului. Un astfel de proiect este campania ”Donează sânge! Fi erou!”, organizată de departamentul de sănătate publică din cadrul Organizației Studenților Mediciniști din Cluj
Campania este menită să combată deficitul de sânge cu care se confruntă clinicile universitare clujene. Coordonatorul proiectului la nivel național este Robert Șimon, cu care am stat de vorbă și ne-a prezentat mai multe detalii despre campanie, într-un mini-interviu.
Marty: În ce constă campania ”Donează sânge! Fii Erou!”? Care sunt obiectivele acesteia, când a început, de către cine este organizată, unde se desfășoară, cui se adresează...
Robert: Campania "Donează sânge! Fii erou!" aparține de departamentul de sănătate publică din cadrul Organizației Studenților Mediciniști din Cluj. Obiectivul nostru principal este ameliorarea deficitului de sânge cu care se confruntă clinicile universitare clujene. Proiectul a început în urmă cu 15 ani, in Cluj-Napoca, atunci când unul din colegii noștri, student al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, a avut nevoie de transfuzii de sânge. Cu această ocazie, s-a mobilizat un numar mare de studenți ai universității pentru a-i oferi ajutorul. Acesta a fost startul la ceea ce azi este Donează sânge! Fii erou!, un proiect de amploare ce se desfășoară la nivel național în 9 centre: București, Iași, Brașov, Craiova, Timișoara, Sibiu, Oradea, Târgu Mureș și Cluj-Napoca.
Ediția actuală a campaniei este una care se desfășoară simultan în cele 9 orașe amintite mai sus în perioada 9-13 mai (de luni până vineri) și este cea mai mare campanie de strângere de donatori de sânge origanizată în România până la momentul actual. În Cluj-Napoca, doritorii pot veni să doneze sânge în intervalul orar 7.30-13.00 la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca, pe strada Nicolae Bălcescu Nr. 18 (la colț cu Str. Paris).
Marty: Ce alte acțiuni desfășurați sau vă propuneți să desfășurați pentru atingerea obiectivului acestei campanii?
Robert: Promovarea donatului de sânge este o activitate care ne ocupa mare parte a timpului. Încercăm să sensibilizăm populația cu privire la importanța donatului constant de sânge prin distriburiea de materiale de promovare (pliante, afișe, bannere, videouri de promovare), dar și semne de carte, insigne, tricouri și prin dezvoltarea unei aplicații care să faciliteze accesul donatorilor la actul donatului și să răspundă la eventualele întrebări ale acestora. Alte acțiuni la care am luat parte au fost prezentarea proiectului în cadrul unor conferințe la diverse universități din Cluj și evenimente de interes public.
Din punctul nostru de vedere, lumea trebuie sa înțeleagă ca donatul de sânge este un lucru esențial, deoarece nu există substitut pentru sângele uman și acesta are o perioadă de valabilitate redusă, nefiind posibilă depozitarea sângelui pe termen nelimitat.
Marty: De ce să vină lumea să doneze? Ce i-ai spune unui tânăr nehotarît ca să îl convingi să doneze?
Robert: Motivul principal pentru care considerăm că lumea ar trebui să vină să doneze sânge este acela că printr-un act simplu putem salva viețile oamenilor care au nevoie de noi. Cum am menționat mai sus, nu există substitut pentru sângele uman și perioada de depozitare a acestuia este redusă, motiv pentru care deficitul este constant, în special în contextul unei țări unde donarea de sânge nu se face regulat.
De asemenea, donând sânge ajutăm la menținerea unui standard ridicat al calității actului medical. Astfel, noi ca simpli cetățeni, putem crește calitatea sistemului sanitar în general și al sistemului transfuzional în particular, ameliorând una din problemele acestuia, printr-un gest simplu. Cum spune și titlul proiectului și al campaniilor noastre, Donează sânge! Fii erou!, nu ai nevoie de super puteri, cel mult de puterea de a lua decizia potrivită.
Marty: Ce surprize/ activități le-ați pregătit celor care vor dona sânge în cadrul campaniei?
Robert: Ca și voluntari ai proiectului, încercăm să obișnuim lumea că donatul de sânge este și ar trebui să fie considerat un gest normal și banal. În același timp, ne place să fim alături de oamenii care ne susțin inițiativa și împreună cu noi vor și cred că în România se poate face o schimbare. Printre surprizele ce le avem pregătite pentru ei se numără o serie de vouchere cu reduceri în orașul Cluj-Napoca, brățări de super erou și autocolante pentru a păstra mereu aminitrea că e simplu să fii super erou și, bineînțeles, o tombolă cu premii speciale pentru donatori, dintre care amintim bilete la anumite festivaluri, excursii la mare etc. Nu în ultimul rând, în timp ce se pregătesc să salveze vieți la centrul de transfuzii, noi vom fi mereu alaturi de ei cu nelipsita înghețată, suc, cafea, gustări și o mulțime de poze pentru a arăta lumii că împreună putem face diferența!
Așadar cei care doresc să se implice în campanie și să doneze sânge o pot face săptămâna aceasta, de luni până vineri, în intervalul orar 7.30-13.00 la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca, pe strada Nicolae Bălcescu Nr. 18 (la colț cu Str. Paris). Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile și pagina de Facebook a evenimentului.