Sfiha – plăcintă cu carne

Vremea e numai bună să plămădim aluat, să-ncingem cuptorul și să umplem casa de arome irezistibile. Malik, de la Marty Muzeului ne propune o rețetă de plăcinte cu carne tocată, de inspirație orientală, numite Sfiha, cu avertismentul că s-ar putea să devină una dintre rețetele voastre preferate. Lui i-au creat deja dependență, nouă la fel, dar credem că niciodată rețetele de comfort food nu sunt prea multe. 

Sfiha e simplu de făcut, umple casa de arome și aduce familia împreună la masă așa cum puține mâncăruri o fac. Și, mai mult, e ușor de adaptat la gusturile tale variind condimentele, despre care Malik insistă că nu sunt bătute în cuie. 

Iată de ce ai nevoie pentru a face Sfiha:

Aluat

300g făină albă

15g drojdie uscată

10g zahăr

20g sare

80 ml ulei de floarea soarelui

150-200 ml de apă călduță

Umplutură

500g carne tocată de vită

100g smântână

50g miere

50g sos susan (tahini)

15g mix condimente orientale

Ardei iute 1 buc

Ardei dulce 1 buc

O ceapă

O roșie

3-4 căței de usturoi

Preparare:

Aluatul:

Amestecăm drojdia uscată cu puțină apă căldă, cât să se dizolve, și o lăsăm 10 minute să acționeze. Apoi încorporăm făina și restul de apă și frământăm până când capătă consistența de aluat. Lăsăm aluatul la dospit 30 min - o oră, acoperit.

Pentru umplutură:

Se sotează ceapa tăiată mărunt și usturoiul, apoi se adaugă carnea tocată, ardeiul dulce, sarea și condimentele. După ce s-a gătit carnea, o mutăm în alt vas și o lăsăm la răcit câteva minute. Adăugăm apoi ardeiul iute tocat, smântâna, mierea și sosul de susan. 

Formăm plăcințele din aluat, iar deasupra lor punem câte o lingură de umplutură. Le coacem la cuptor la 180 grade pentru 30 de minute.

Serviți cu smântână sau iaurt și un pahar din vinul preferat. Poftă bună!