Sfiha – plăcintă cu carne
Vremea e numai bună să plămădim aluat, să-ncingem cuptorul și să umplem casa de arome irezistibile. Malik, de la Marty Muzeului ne propune o rețetă de plăcinte cu carne tocată, de inspirație orientală, numite Sfiha, cu avertismentul că s-ar putea să devină una dintre rețetele voastre preferate. Lui i-au creat deja dependență, nouă la fel, dar credem că niciodată rețetele de comfort food nu sunt prea multe.
Sfiha e simplu de făcut, umple casa de arome și aduce familia împreună la masă așa cum puține mâncăruri o fac. Și, mai mult, e ușor de adaptat la gusturile tale variind condimentele, despre care Malik insistă că nu sunt bătute în cuie.
Iată de ce ai nevoie pentru a face Sfiha:
Aluat
300g făină albă
15g drojdie uscată
10g zahăr
20g sare
80 ml ulei de floarea soarelui
150-200 ml de apă călduță
Umplutură
500g carne tocată de vită
100g smântână
50g miere
50g sos susan (tahini)
15g mix condimente orientale
Ardei iute 1 buc
Ardei dulce 1 buc
O ceapă
O roșie
3-4 căței de usturoi
Preparare:
Aluatul:
Amestecăm drojdia uscată cu puțină apă căldă, cât să se dizolve, și o lăsăm 10 minute să acționeze. Apoi încorporăm făina și restul de apă și frământăm până când capătă consistența de aluat. Lăsăm aluatul la dospit 30 min - o oră, acoperit.
Pentru umplutură:
Se sotează ceapa tăiată mărunt și usturoiul, apoi se adaugă carnea tocată, ardeiul dulce, sarea și condimentele. După ce s-a gătit carnea, o mutăm în alt vas și o lăsăm la răcit câteva minute. Adăugăm apoi ardeiul iute tocat, smântâna, mierea și sosul de susan.
Formăm plăcințele din aluat, iar deasupra lor punem câte o lingură de umplutură. Le coacem la cuptor la 180 grade pentru 30 de minute.
Serviți cu smântână sau iaurt și un pahar din vinul preferat. Poftă bună!