Oteturile

Va plac salatele, incercati tot felul de combinatii, dar sunteti in pana de idei in ceea ce priveste dressingul, uleiul sau otetul, acel condiment mai deosebit care-i confera personalitate, iata cateva sfaturi pentru folosirea otetului in salata.

Oteturile se  folosesc din timpuri stravechi pentru conservarea si condimentarea alimentelor, dar si pentru tratarea diverselor suferinte. Otetul se obtine din lichide fermentate care contin zahar, precum vinul sau mustul, cand bacteriile otetului, transforma alcoolul in acid acetic. Pentru cele mai valoroase sortimente sunt necesare ingrediente de baza nobile si un timp de maturare indelungat. In combinatie cu uleiul potrivit, otetul ii confera oricarei salate o nota individuala de rafinament.

Aceto balsamico/otet balsamic, rosu si alb

Un veritabil otet balsamic traditional sau natural provine din Modena sau Reggio Emilia. Mustul fiert se tine la fermentat cativa ani si se matureaza eventual timp de cateva decenii. Gustul sau placut, dulce-acrisor, se potriveste cel mai bine la salate italienesti, la rosii cu mozzarella, dar si la capsuni.

Otet de mere

Otet produs din suc de mere, cu gust de fruct, nu foarte acru. Se recomanda la salatele de cruditati sau din carne de pasare.

Otet de Cassis

Specialitate obtinuta din vin rosu si suc de coacaze negre cu un continut de acid de 6 - 7%. Are gust aspru fructat si se asorteaza cu salatele de frunze, de tipul salatei crete de camp sau al bataviei, precum si cu ciuperci, carne rosie si ton.

Otet de orez

Se obtine din vin de orez. Are un gust neutru si este destul de placut datorita aciditatii sale reduse. Recomandat la salatele cu nota asiatica.

Otet de sampanie

Otet obtinut din sampanie fermentata, cu gust placut, discret. Un bun inlocuitor al acestui sortiment este otetul de Cava, sampania spaniola fermentata la sticla. Se armonizeaza cu salatele de frunze, salatele cu carne alba, peste si legume fine.

Otet de mere

Produs din suc de mere, cu gust de fruct, nu foarte acru. Se poate bea diluat cu apa pentru stimularea metabolismului. Se recomanda la salatele de cruditati sau din carne de pasare.

In meniul Authentic de saptamana aceasta puteti incerca Salata din piept de curcan cu radicchio si prune sau Salata cu carne de vita si mango!