Orezul îndrăgostit de leurdă

Dacă data trecută am ales să vă recomandăm o supă cremă de leurdă, de data aceasta avem un preparat  inspirat din țări mai îndepărtate. I-am spus „orezul îndrăgostit de leurdă” pentru că-i o combinație care nouă ni s-a părut ieșită din comun. În același timp practica ne-a demonstrat că aromele combinate au fost mai mult decât potrivite... au fost... îndrăgostite.

Pentru cei care nu știu nimic despre leurdă, trebuie să spunem că este foarte ușor de recunoscut și nu poate fi confundată deoarece întreaga plantă are un miros puternic de usturoi. Din fericire nu lasă același „iz” neplăcut și se pare că din punct de vedere terapeutic acțiunea leurdei poate fi considerată a fi mai puternică decât a usturoiului. Așadar, terapeutic și bun în același timp.

Lăsând beneficiile leurdei pentru specialiști, să trecem la chestiuni mai amuzante și mai practice, adică la lista de cumpărături:

- jumătate de piept de pui
- un ou
- sos de soia
- o cană de orez
- o ceapă
- câțiva căței de usturoi
- jumătate de ardei roșu
- un morcov
- o ceapă verde
- ghimbir
- leurdă (cam o legătură)

Cantitățile de mai sus sunt potrivite pentru o masă de două persoane, asta în caz că aveți nevoie de idei pentru o seară alături de persoana iubită. Pentru întâlnirile cu prieteni dublați/triplați cantitățile.
În primă fază puneți un pic de ulei la încălzit și când acesta s-a încins adăugați pieptul de pui, oul, usturoiul și ceapa însă fără să le amestecați. Oul îl pregătiți ca în imaginea de mai jos, amestecând continuu până când e gata preparat.

Dacă aveți prin casă un vin strop de vin alb, puteți să răsfățați un pic ingredientele cu câteva linguri, o să le dea o aromă și mai bogată.
Adăugați orezul și amestecați mereu la foc mic. Că tot vorbim de orez, noi am folosit unul prefiert (spre deosebire de cel normal, cel prefiert este supus înainte unui proces de tratare cu aburi), nu-l recomandăm în mod special (*mai jos găsiți modul de preparare corect la orezului).

În stadiul acesta tot ce trebuie să mai faceți este să adăugați sosul de soia, însă atenție la cantitate pentru că s-ar putea rețeta să iasă mai sărată pentru unii.
Mai departe povestea-i simplă: legume drăgălașe le adăugăm treptat, mai întâi cele rădăcinoase și pe final leurda. Amestecăm cu veselie și apoi punem orezul în farfurie, decorăm după bunul plac.
* Și pentru că suntem simpatici și vorbăreți, vă spunem cum puteți obține un orez aproape perfect :)

- alegeți un orez cu bob lung
- încingeți într-o tigaie uleiul și adăugați o ceapă mică (tăiată mărunt), lăsați la foc mic până ce se călește
- adăugați orezul și amestecați până ce acesta se învelește cu o peliculă de grăsime (devine mai lucios și mai alb)
- într-o oală separată fierbeți apă (la o parte de orez puneți 2,7 părți de apă) și abia când e clocotită o adăugați peste orez
- amestecați o singură dată și lăsați să fiarbă 15 de minute la foc mic urmând ca apoi să-l lăsați la odihnit pentru încă alte 10 minute
Așa-i că a fost simplă? Mai avem încă o rețetă pregătită, însă ce am făcut până acum v-a plăcut? Am fi tare curioși să vedem cum arată farfuriile voastre :)