Nucsoara

Nucsoara este o samanta mare ca o nuca rotunda, utilizata drept condiment. Arborele de nucşoară (Myristica fragrans), este vesnic verde si este originar din sud-estul Asiei. A fost una dintre cele mai scumpe mirodenii, fiind adusa in Evul mediu in Europa de catre negustorii arabi, apoi olandezi si britanici.
Mirodenia linisteste un stomac deranjat, si adesea se adauga ca aromatizant la cafea sau cacao. Datorita aromei sale puternice, nucsoara era arsa ca ofranda pentru zei si folosita ca ingredient in parfumuri.


Pudra de nucşoară este un remediu foarte eficient pentru combaterea stresului şi oboselii.
Uleiul de nucsoară poate fi folosit drept calmant al durerilor specifice afecţiunilor reumatice.
Astazi, popularitatea nucsoarei a scazut iar condimentul este folosit mai des doar in tarile arabe, Iran si India de nord unde atat simburele cat si coaja de nucsoara apar in mancaruri rafinate.
Amestecul de condimente din nordul Indiei - garam masala - poate contine si nucsoara sau coaja de nucsoara ca si ras-el hanout (din Maroc), galat-dagga (din Tunisia) si baharat (din Arabia Saudita).
In bucataria occidentala, nucsoara si coaja de nucsoara sunt utilizate la prepararea dulciurilor si compoturilor sau la aromarea branzeturilor. Combinatia de spanac cu nucsoara este clasica pentru bucataria italiana (in umplutura de la ravioli). Cei mai mari consumatori de nucsoara sunt astazi olandezii care utilizeaza condimentul la prepararea verzei, cartofilor, carnii, supelor, tocanitelor si a sosurilor.

Cel mai cunoscut sos continand nucsoara este sosul Bechamel (sos alb).