Clasicele sosuri cremoase

Sosurile pe baza de maioneza se combina cu salatele de cartofi si paste, iar subtiate cu iaurt sau lapte, completeaza o salata de frunze sau de legume. Baza lor consta din ulei si galbenus: ouale trebuie sa fie cat mai proaspete, iar uleiul poate fi neutru (de rapita, de exemplu) sau intens la gust (ulei de nuca sau masline).
Pentru ca sosurile sa reuseasca, ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura in momentul in care sunt folosite.

Sos de usturoi (aioli) - se combina armonios la salatele de cartofi, de carne si cele cu peste

Il preparam din 20 gr. paine alba, fara coaja, 2 linguri lapte, 4 catei de usturoi, 2 galbenusuri proaspete, 250 ml ulei de masline, 1 lingura zeama de lamaie, sare si piper negru, 100-150 gr iaurt, dupa gust. Painea se taie in bucati, se stropeste cu lapte. Se curata usturoiul, si impreuna cu painea si putina sare, se freaca intr-un mojar, pana devine pasta. Pasta de usturoi, galbenusul si uleil de masline se bat cu mixerul, adaugand zeama de lamaie. Se potriveste de gust cu sare si piper si se inglobeaza si iaurtul.

Sos remoulade - la salatele de frunze, de ou si cele cu carne

Avem nevoie de 2 galbenusuri, 2 linguri de mustar nu prea iute, 1 lingura zeama de lamaie, sare si piper negru, 250 ml ulei de floarea soarelui, 3 castraveti cornison murati, 1 lingura capere, 2 crengute tarhon, 4 fire de patrunjel, 1/4 pasta de sardele, 1-2 linguri zeama de castraveti.

Dressing Thousand Islands - se potriveste la salatele crocante de frunze si la cele de legume

Sunt necesare: 2 galbenusuri, 1 lingura de mustar nu prea iute, sare si piper negru, 2 linguri zeama de lamaie, 1 lingura zeama de lamaie verde, 250 ml ulei de floarea-soarelui, 1/2 ardei gras rosu, 1 ardei gras rosu mic murat, 2-3 picaturi sos Tabasco, 1 lingurita boia dulce, 4 linguri frisca batuta. Se face maioneza din galbenusuri, ulei, sare si piper. Se inglobeaza treptat zeama de lamaie si de lamaie verde. Se adauga ardeii, taiati in mici cubulete, sosul Tabasco si boia. La final se inglobeaza cu frisca batuta.

Sos Gribiche - pentru salatele crocante pe baza de frunze, legume crude, salatele de cartofi si salatele cu fripturi reci

Ingrediente: 3 oua fierte tari, 1 lingura mustar de Dijon, sare si piper, 2 linguri zeama de lamaie, 1 lingura otet cu ierburi, 1oo ml ulei de rapita sau de floarea-soarelui, 1 rosie mica bine coapta, 1 legatura cibulet. Se toaca marunt albusul, iar galbenusurile se trec printr-o sita fina. Se adauga mustar, piper, zeama de lamaie, otet si se amesteca. Se incorporeaza treptat uleiul, pana cand devine cremos si gros. Se potriveste gustul cu sare si piper. Folosim doar pulpa de la rosie, care se taie in cubulete mici, iar coditele de ceapa la fel. Se adauga in sos ceapa, rosia si albusul.

Dressing cu Roquefort - minunat la salatele pe baza de frunze sau legume

Avem nevoie de 40 gr branza Roquefort sau gorgonzola, 100 gr smantana grasa, 1-2 linguri otet de vin alb, 3 linguri suc de portocala, 2 linguri ulei de nuca, sare si piper negru, 1 praf de zahar, 40 gr nuci tocate mare, dupa gust. Branza se zdrobeste cu furculita, se adauga smantana si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se adauga otetul, sucul de portocala si uleiul de nuca si se inglobeaza in amestec. Se potriveste gustul picant cu sare, piper si zahar, se adauga nuci dupa gust.