Cele mai bune dressinguri cu verdeturi
Se combina bine cu salatele de frunze sau de legume, dar si cu cele de orez sau paste, carne sau peste. Toate salatele, cu exceptia celei verzi fragede, se lasa sa stea 1/2-1 ora, ca sa se combine aromele. Dressingurile cu verdeturi sunt mai bune daca se tin cateva zile la frigider. Inainte de folosire, se adauga cateva frunzulite proaspete.
Clasica vinegreta cu verdeturi - merge la salatele pe baza de frunze si legume, precum si la cele de cereale sau orez
2-3 linguri otet de vin, de sherry sau cu ierburi, 1/4 lingurita mustar de Dijon, sare, piper alb macinat, 3-4 linguri ulei de masline, cate 5 fire de patrunjel si de marar, 1/4 legatura de cibulet, cate 2 crengute de maghiran si busuioc, putin zahar. Se amesteca otetul cu mustar, sare si piper, se adauga ulei de masline si se amesteca pana cand devine usor cremos. Verdeturile se toaca marunt, se adauga la vinegreta si se potriveste gustul cu sare, piper si zahar.
Vinegreta cu lamaie si cimbru - merge la salatele pe baza de frunze si legume, la salatele cu carne alba sau peste
Avem nevoie de 1-2 linguri zeama de lamaie, 4 linguri ulei de masline, 1 varf de cutit de mustar de Dijon, 4 felii de lamaie curatate, sare, piper alb macinat, putin zahar, 1/2 lingurita coaja de lamaie rasa, 1 crenguta de cimbru. Se bat bine cu telul zeama de lamaie, uleiul de masline si mustarul. Feliile de lamaie se taie in bucati mai mari si se adauga vinegretei. Se condimenteaza cu sare, piper si zahar si se adauga coaja de lamaie. Frunzele de cimbru se toaca marunt si se adauga in vinegreta de lamaie.
Vinegreta cu zmeura si nuca - merge la salatele de frunze usor amarui, cum ar fi radicchio, andiva si rucola
Ingrediente: 2 linguri otet cu zmeura, 3 linguri ulei de nuca, 3 linguri ulei de rapita, 1 lingurita mustar de Dijon, sare, piper alb macinat, 1 esalota, 4 fire de patrunjel, cate 2 crengute de tarhon, pimpinella, marar si busuioc. Se bat cu telul uleiurile, mustarul, sarea si piperul. Esalota si verdeturile se toaca marunt si se amesteca cu vinegreta pregatita in prealabil.
Dressing cu chefir si cibulet - merge la salatele verzi, la cele de castraveti, precum si la salatele cu carne de vita fiarta
Ingrediente: 100 gr chefir, 100 gr frisca, 1-2 linguri zeama de lamaie, 1/2 lingura otet de vin alb, 1 varf de cutit de mustar de Dijon, sare, piper alb macinat, putin zahar, 1 legatura cibulet. Frisca si smantana se bat cu telul, apoi se adauga zeama de lamaie, otetul si mustarul, amestecandu-se pana cand devine omogen. Se condimenteaza cu sare, piper si zahar. Coditele de cibulet se taie marunt si se inglobeaza in dressing.
Dressing cu iaurt, verdeturi salbatice si de cultura - merge la salatele pe baza de frunze, legume sau cereale, precum si la salatele cu carne alba sau rosie
Ingrediente: 30 gr telemea de oi acrisoara, 200 gr iaurt acrisor, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper alb macinat, cate 2 crengute de menta, patrunjel si busuioc, cate o mana de macris, hasmatuchi, pimpinella si rucola. Telemeaua se zdrobeste cu furculita, peste care se adauga iaurtul, uleiul de masline si zeama de lamaie si se amesteca bine. Se adauga sare si piper. Verdeturile se curata de codite, iar frunzulitele se toaca marunt dupa care se inglobeaza in dressing.