Bucătăria noastră de vară e…la munte, la Maraton Apuseni

Orice ieșire din cotidian este binevenită, așa că nu am stat deloc pe gânduri când prietenii noștri de la Maraton Apuseni ne-au invitat să luăm parte la cel mai fain Gulyas Party de la munte. Bucătăria noastră s-a mutat pentru o zi afară, la aer curat, unde peste 160 de kg de carne asigurate de Carmangeria Moldovan, 180 de kg de cartofi și alte sute de kg de legume și condimente oferite de Auchan și-au împletit aromele într-un delicios gulyas ardelenesc. Rezultatul? 8 ceaune pline și 1600 de porții aburinde i-au așteptat la linia de sosire pe cei 1300 de participanți la cea de-a VI-a ediție a Maratonului Apuseni msg systems, organizat în Stațiunea Muntele Băișorii.

7K6C6897

Orice inițiativă este frumoasă dacă are în spatele ei o cauză sau o poveste, iar Maratonul Apuseni nu face excepție. Programul de educație montană din zonele rurale din Apuseni s-a născut din dorința unor oameni pasionați și responsabili de a proteja frumusețea naturală a munților și pădurilor din Munții Apuseni. ''Ne desfășurăm activitatea într-un mediu pe care îl îndrăgim, pe munte, printre cătune, prin păduri și poieni pline de verdeață, în natură, respirând aer curat. Alergând prin aceste locuri, cunoscând-le mai bine de la an la an, am început să conștientizam cât de importante sunt ele pentru noi, pentru oamenii pasionați de munte, pentru sportivi, turiști și mai ales pentru localnici. De-a lungul anilor am văzut schimbări ale acestor zone, am văzut construcții noi, drumuri pe unde nu ne închipuiam că ar putea fi construite, exploatări forestiere lângă rezervații botanice, zgomot de mașinării sau mijloace de transport. Vrem să alergăm în continuare prin natură și păduri, și vrem să păstrăm munții și traseul nostru de maraton prin locuri la fel de pitorești cum v-am obișnuit deja'' spune Mihnea Prundeanu, unul dintre coordonatorii Maraton Apuseni msg systems și ambasador al cauzei.

7K6C6873

Printre obiectivele programului de educație montană din zonele rurale din Apuseni se numără organizarea de cursuri, tabere, ateliere și activități educativ-sportive destinate comunității locale, în special copiilor și tinerilor din Apuseni, integrarea unei păduri seculare din zona Băișoara în rețeaua ariilor protejate din Apuseni și construcția unui centru de activități montane pe traseul Maraton Apuseni msg systems, cu o arhitectură inspirată de colibele tradiționale din zonă. Mai multe informații despre Maraton Apuseni puteți găsi pe site-ul oficial al acestuia.

7K6C6772

Maraton Apuseni msg systems ediția a VI-a este organizat de Clubul Alpin Român Universitar Cluj și Asociația Natura Transilvaniei, împreună cu partenerul oficial msg systems și numeroși sponsori și parteneri media care iubesc Munții Apuseni și doresc să sprijine dezvoltarea armonioasă a zonei. Concurenții s-au întrecut în probele de maraton, semimaraton, cros și family, iar programul celor 3 zile de eveniment a cuprins activități pentru participanții și susținătorii de toate vârstele: Gulaș Party, tombolă, foc de tabără și muzică folk, hămăceală in chill out area, demonstrații de acrobatie pe slackline, proiecție foto-video despre Himalaya și Nepal în crama taberei de bază și activități creativ – educative pentru copii.

7K6C6911

Zoli și Andras de la Marty Sports & Grill sunt bucătarii care au coordonat pregătirea gulyas-ului de porc, spre încântarea participanților. Ucenici le-au fost voluntarii maratonului, care au curățat, tăiat, tocat ingredientele și au contribuit la prepararea lor. 8 ceaune, 1600 de porții, 1300 de maratoniști, 150 de voluntari și 2 bucătari sunt cifrele formidabile care au marcat evenimentul. Judecând după expresiile satisfăcute ale concurenților și după cuvintele lor de laudă, considerăm că Maratonul (și gulyas-ul :) ) au fost un adevărat succes! Felicitări organizatorilor și participanților și mulțumim pentru invitație.

7K6C6894