Sofran

Şofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile şi le are în Orientul mijlociu, iar maurii l-au transportat în Spania; chiar şi acum poate fi gasit la aceste popoare. În Europa, şofranul este cultivat în Spania (La Mancha) şi Grecia, dar câmpuri de şofran se pot vedea şi în Iran sau China. Preţul său ridicat se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltat cel puţin 100.000 de stigmate (partea superioară a pisticului, pe care se prinde şi încolţeşte polenul).

Şofranul galben era considerat un simbol al luminii, de aceea hainele conducătorilor erau vopsite cu această culoare.
Şofranul se utilizeară la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe bază de orez-cum ar fi paella-, conferindu-le în acelaşi timp o culoare foarte plăcută. Sosurile şi pâinea au un gust mai plăcut, datorită lui, dar trebuie folosit totuşi cu moderaţie, din cauza gustului amărui.

Stiati ca...

- pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate?